RSS

Tendinte Web Design si Tehnologii

23 Dec, 2010

Web Design

Acum, ca suntem la sfarsitul anului 2010, este un bun prilej sa privim inapoi la evolutiile interesante ale anului trecut. Aici sunt primele cinci tendinte si tehnologii web care au schimbat modul de a dezvolta site-uri si aplicatii in 2010. Este o parere personala, dar nu ezitati sa emiteti propriile idei si comentarii!

1. HTML5

HTML5, a aparut ceva mai devreme, 2010 a fost anul in care a cunoscut o crestere rapida a ratelor de adoptare si o avalansa in domeniul publicitatii media. Exista o serie de motive pentru care HTML5 se regaseste in randul celor mai importante tehnologii web:

  • Specificatiile ating maturitatea. Desi proiect inca, dar browser-ele sunt in intregime pe suport HTML5 si il puteti folosi astazi .
  • Microsoft a anuntat suportul HTML5 in IE9 (si a dat impresia gresita ca va desfiinta Silverlight ). Oricare ar fi opinia dumneavoastra cu privire la Microsoft si browserele lor, HTML5 nu ar fi avut un punct de pornire, cea mai mare parte a utilizatorilor de web fiind in imposibilitatea de a utiliza tehnologia.
  • Dezvoltarea JavaScript a permis dezvoltatorilor sa foloseasca si sa pastreze ca suport HTML5 pentru IE6, 7 si 8.
  • “HTML5” a devenit o notorietate in tehnologie conform presei de specialitate. Nu conteaza ce tehnologie utilizati de fapt, – denumiti-o HTML5 si veti primi mult mai multa atentie din partea mediei.

HTML5 are un viitor luminos.

2. Fonturi Web

Tehnologia de includere a Fontului a durat peste un deceniu, intapinand probleme de copyright si compatibilitate browser. Acum un an, a-ti fi gasit cu greutate un site care sa foloseasca un font primar, altul decat Arial, Verdana, Helvetica, Times New Roman sau Georgia.

Situatia s-a imbunatatit in 2010, cu introducerea Google Font Directory si W3C-sprijinit Web Open Format Font (WOFF) . Alege un site construit recent si veti vedea fonturile web in actiune.

3. REST si RESTful APIs

Notiunea de Reprezentare a Statului deTransfer a fost definita in 2000 de catre Roy Fielding. In acest an, REST a devenit una dintre cele mai populare metode pentru schimbul de date intre aplicatii.

Intr-un cuvant, REST este folosit pentru a pune in aplicare un serviciu web. Un client trimite o cerere HTTP folosind oricare dintre metodele POST (a crea), GET (citit), PUT (update), sau DELETE (sterge). Serverul analizeaza aceste date, efectueaza actiuni adecvate, si returneaza un mesaj – de obicei in HTML, XML, JSON, sau intr-un format grafic.

Desi nu exista standarde oficiale, simplitatea constituie puterea REST. Spre deosebire de serviciile web SOAP-based, nu este nevoie de biblioteci complexe sau traducere XML. Este ideal pentru aplicatiile web API iar companii precum Google, Twitter, Facebook, Digg, Flickr si Yahoo au adoptat metoda  REST.

Poate e timpul sa va ganditi la o aplicatie  REST API pentru dvs.!

4. Aplicatii pentru Mobile

Aplicatii mobile a constituit povestea de succes a anului 2010. Smartphone-urile au devenit o alternativa viabila de calcul pentru PC, si multi prezic ca vor deveni dispozitive de acces web predominante in cativa ani.

Apple iPhone si App Store au ridicat profilul aplicatiilor mobile.. Apps IOS scrise in Objective-C raman populare, dar multe companii trec la telefoane mobile bazate pe aplicatii web . Acestea pun in aplicare, deseori o interfata iPhone utilizand o biblioteca, cum ar fi jQTouch .

In plus, tabletele PC au inceput deja sa influenteze modul in care site-urile web sunt concepute. 2011 ar putea fi un an important pentru optimizarea aplicatiilor web pentru tablete.

5. Un browser de calitate

Au fost doua mari iesiri in evidenta acest an – cota de piata IE a scazut sub 50%, iar Chrome dat o lovitura dubla. Dar ceea ce este cu adevarat important: nu conteaza.

Desi a durat  20 ani, in 2010, cred ca nu ar trebui sa ne mai facem griji in privinta browserelor utilizate de  vizitatorii nostri. S-a presupus totdeauna ca Web-ul trebuie sa fie aparat agnostic, dar acest vis nu s-a materializat niciodata caci vanzatorii de browsere au fost concurenti activi pentru a detine suprematia pe Internet.

Astazi, oricare dintre principalele browsere este suficient de bun sa faca fata caracteristicilor oricarei aplicatii. Sigur, exista diferente, dar cele mai multe sunt minore sau afecteaza doar noile tehnologii. Rar veti intalni o problema insurmontabila.

Incepand un nou deceniu, ne concentram pe un web design de site-uri si aplicatii pentru web – nu pentru browsere.

Va doresc un 2011 fericit!

Internet Marketing, Cronicar si pasionat de SEO Web Design

Facebook Twitter Google+ YouTube 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Tags: , , ,

Comenteaza

SeoWeb Seco
Google+