RSS

Web Design pentru Touch Screen, iPad

1 Jul, 2010

Mobil

ipad web designPana acum ar fi trebuit cu totii sa auziti de iPad, dispozitivele touch screen sunt si vor fi prezente si trebuie sa va ganditi cum sa le proiectati si sa le dezvoltati. Apple vrea sa creada ca iPad este doar dispozitivului touch screen pe care oricine ar trebui sa-l detina( probabil pentru ca este cel mai bun), dar exista deja cativa concurenti puternici, si multi care apar pe piata in acest an.

Deci, trebuie sa incepeti sa va ganditi pe de o parte la modul de proiectare a site-ului dumneavoastra astfel incat sa fie compatibil cu aceste dispozitive si pe de alta parte la actualizarea site-urilor dvs. Exista o multime de lucruri care trebuiesc luate in considerare … aici sunt doar cateva.

1. Fara CSS hover

Starile oscilante CSS (cum ar fi: hover) nu sunt acceptate. Un designer nu ar trebui sa se bazeze pe o stare de nesiguranta pentru a comunica un link, acesta ar trebui sa fie clar definit, si sa fie invocat doar ca un mecanism de feedback – Mai simplu, site-ul dvs. trebuie sa fie complet navigabil si prietenos ptr utilizator,

Acest lucru poate provoca cateva probleme mai ales in cazul meniurilor drop-down – care sunt o problema majora pentru multe site-uri. Personal nu sunt un mare fan al meniurilor drop-down. Multi se bazeaza pe JavaScript, ceea ce este o problema de accesibilitate, si permit modalitati invechite de navigare. Cu toate acestea, multe site-uri le folosesc bine si se poate vedea acest lucru intrucat permit utilizatorului sa acceseze rapid intre sub-pagini. Este un lucru extraordinar pentru dispozitivele touch pentru ca daca faceti clic pe link-ul “Componente” pe iPad-ul dvs, sub-meniul este afisat pe partea stanga si utilizatorul poate gasi cu usurinta ceea ce cauta.

Alternativ, pentru ca un meniu drop-down sa fie evident pe un dispozitiv touch  trebuie sa fie un link / buton pentru a indica ca meniul se extinde (cum ar fi o sageata mica). Acest lucru este important mai ales daca aveti un mix al link-urilor de navigare.

2. 1024 x 768

Nu e depasit si cu siguranta va avea o revenire! Poate nu una rasunatoare, dar cu siguranta ecranele mici devin tot mai populare pentru ca nu  puteti tine un ecran de 24 ” in mana… lungimea de pagina nu este importanta (si nu incep o noua dezbatere), dar cu siguranta latimea este. Multe site-uri vizualizate pe iPad sunt corecte pana la margine si sunt bine incadrate.Am incercat intotdeauna sa utilizez sistemul grila 960 care permite doar o marja suficienta stanga – dreapta pentru orice design astfel incat sa arate perfect pe un ecran de 1024. Daca doriti sa tineti pasul cu vremurile, va trebui sa incepeti sa construiti site-uri flexibile, al caror layout utilizeaza cele mai recente progrese in CSS3:)

3. Degete groase

Un deget are o precizie mai mica decat un pointer al mouse-ului, si, desi tehnologia touch screen este destul de exacta, spatierea link-urilor dvs. si articolelor trebuie sa fie mai mare, astfel incat sa ajute utilizatorii. Spatiu alb ajuta intotdeauna un design (atunci cand este utilizat in mod eficient)!

4. Dreptaci

Standardele (nescrise) spun ca un sub-meniu trebuie sa fie pe partea stanga a unei pagini web. Cu toate acestea, majoritatea oamenilor sunt dreptaci astfel, ca atunci cand acestia detin un dispozitiv touch au dreptul sa aplice in pagina pentru a alege link-ul dorit. Din acest motiv ar trebui sa incepeti sa va ganditi la utilizarea browserelor de detectare sa comute meniul dintr-o parte in alta, in functie de faptul daca un utilizator este pe un dispozitiv touch sau nu, precum si alte reglaje cu privire la cresterea dimensiuni fontului si rezolutiei imaginii.

5. iPad rotatie CSS

IPad, la fel ca iPhone are detectare de rotatie si cu siguranta noile dispozitive care vin pe piata vor avea. Puteti utiliza metaetichete CSS simple si placute pentru a modifica stilurile unei pagini, in functie de rotatia ecranului.

6. Fara Flash … Da HTML5

IPad nu suporta Flash din diferite motive , optand in schimb pentru HTML5 , care este un pas inainte masiv – chiar si IE9 il suporta! Deci, daca doriti ca videoclipurile sa ruleze pe iPad, si fara probleme pe alte dispozitive “touch screen”  recomandam sa utilizati tag-ul <video> HTML5. Pentru orice altceva cum ar fi bannere si alte animatii, jQuery este minunat pentru ca ruleaza relativ fara probleme pe cele mai mobile browsere.

Web-ul nu ar trebui sa se modifice drastic pentru iPad, ci un web designer / dezvoltator ar trebui sa sprijine toate dispozitivele noi – in special cele mai populare.

Internet Marketing, Cronicar si pasionat de SEO Web Design

Facebook Twitter Google+ YouTube 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Tags: , ,

Comenteaza

SeoWeb Seco
Google+